Gouden Munten Kopen

Voor het beleggen in goud hebt u de keuze uit het beleggen door middel van goudbaren of gouden munten. Gouden munten kopen is een manier van beleggen waarbij u alle voordelen van het beleggen in goud hebt maar die ook heel erg mooi is. Daarbij hebt u ook meer keuze uit welke munten u aanschaft voor uw beleggingen.

Gouden munten worden geslagen met twee doelen in het oog, ten eerste zullen deze munten populair zijn onder verzamelaars van munten en ten tweede is het een goede mogelijkheid tot fysiek goud kopen om te beleggen. Deze munten worden al heel erg lang geslagen al was het doen om deze munten te slaan niet altijd hetzelfde. Al in de verre oudheid werden munten van goud geslagen om als betaalmiddel te dienen. De bekendste munten die bekend zijn stammen van ongeveer 700 jaar voor onze jaartelling en de gouden exemplaren zijn slechts een paar honderd jaar jonger. Ook in Nederland werd tot vlak voor de tweede wereldoorlog het gouden tientje geslagen als betaalmiddel. Ne het afschaffen werd het gouden tientje alleen nog gebruikt voor gouden munten kopen als beleggingsmiddel. Toch zou het nog jaren duren voordat de eerste munt die puur als beleggingsmiddel bedoeld was werd geslagen.

De geschiedenis van de moderne gouden munten gaat terug tot het jaar 1967 toen in Zuid Afrika de eerste Krugerrand werd geslagen. De bedoeling van de Zuid Afrikaanse regering was het slaan van een circulatie munt die het mogelijk zou maken voor alle inwoners om een gouden munt te hebben en te gebruiken terwijl tegelijkertijd de Zuid Afrikaanse goud industrie ondersteund zou worden. Als circulatie munt is de Krugerrand vrijwel nooit gebruikt en veel mensen zagen het als een goede optie om bij het beleggingsmiddelen kopen gouden munten te kiezen. Dit bleek een schot in de roos te zijn en binnen afzienbare tijd was de Krugerrand populair over de hele wereld als beleggingsmunt. Door de sancties die aan het Zuid Afrikaanse bewind werden opgelegd vanwege de Apartheid was deze munt echter niet overal beschikbaar. Dit was in 1979 reden voor de Canadese overheid om het gouden munten kopen mogelijk te maken in de vorm van de Maple Leaf om ook een graantje mee te pikken van het succes van de Krugerrand. Een goed voorbeeld doet goed volgen en in 1986 werd in Australië de Golden Nugget voor het eerst geslagen terwijl in Amerika de Gold Eagle in datzelfde jaar het levenslicht zag. In 1989 werd de eerste Troy Ounce gouden munt geslagen in de vorm van de Oostenrijkse Philharmonic.

Deze munten zijn de belangrijkste beleggingsmunten vandaag de dag, er zijn door talloze landen andere munten geslagen maar die zijn minder bekend. Als standaard kunt u al deze gouden munten kopen met een gewicht van één Troy Ounce aan goud. De meeste munten zijn van 99,99 procent puur goud geslagen behalve de Krugerrand en de Gold Eagle, deze zijn geslagen van een legering omdat ze eigenlijk als circulatie munt bedoeld zijn. Dit wordt gedaan omdat bij het munten kopen gouden munten erg zacht zijn en daardoor nel beschadigen, door het gebruiken van een legering van goud met koper of zilver en koper wordt de munt harder. Dit is voornamelijk van belang voor verzamelaar omdat de waarde omhoog zal gaan als de munt gaver is. Munten van goud die voor het beleggen bestemd zijn hebben natuurlijk alleen de goudwaarde waar u rekening mee moet houden.

Het feit dat een Troy Ounce gouden munt als standaard werd geïntroduceerd was erg handig voor beleggers. Dit komt omdat de internationaal vastgestelde koers van goud uitgedrukt wordt in dollar per Troy Ounce. Hierdoor in het mogelijk om de prijs van gouden munten één op één te vergelijken met de actuele koers. De aanschafprijs is hierdoor eenvoudig te controleren maar ook de winstaangroei kan simpel in de gaten gehouden worden. U kunt van de meeste uitvoeringen ook munten kopen die een kleiner gewicht hebben dan een Troy Ounce. Dit is gedaan om het ook voor de belegger met een kleinere beurs mogelijk te maken om in deze munten te beleggen, maar ook om de munt voor verzamelaars veel interessanter te maken. Gouden munten kopen is een manier van beleggen die u alle voordelen biedt van het beleggen in goud. Uw belegging zal in waarde toenemen en is daarnaast heel erg mooi om te zien. Dit is voor veel mensen om de munten uit te stallen terwijl weer andere mensen dit een erg mooi cadeau vinden. Het belangrijkste is dat munten van goud u het rendement kunnen bieden waar het u als belegger uiteindelijk om gaat.